El territori

On som?

Navàs és un municipi situat a la part alta del Bages, fent costat al Berguedà, format geològicament a l’època del Terciari. És una zona d’orografia semi-muntanyosa, de roques detrítiques, i base de gresos i lutites que originen sòls sorrencs. És una terra de contrastos, de clima violent i sòls poc profunds, trets que marquen un paisatge especial que s’anomena “Replans del Berguedà”.

Els nostres avantpassats van modelar aquest territori, apte pel cultiu a la vinya, i van deixar una petjada històrica immensa: terrasses de pedra seca, barraques de vinya, cups i premses esculpides a les codines, entre d’altres. Volem mantenir i recuperar aquell paisatge singular.

Les Vinyes

Les vinyes estan ubicades en diferents espais de les costes de Vilafresca, repartides en multitud de terrasses. Són vinyes de petita extensió, d’orientacions diferents i morfològicament ben diverses, per això requereixen un treball individualitzat.

Una part de les vinyes són ancestres, plantades a principis del segle XX, d’altres vinyes són recuperades i d’altres, de nova plantació. La majoria d’elles tenen varietats autòctones de selecció natural que van deixar els nostres avantpassats i, per això, creiem oportú preservar-les.

Les varietats

Pel que fa a les varietats de raïm blanc, hi trobem ceps com el Macabeu, el Picapoll, la Pansera, el Turbat, l’Argensela, el Fumat, la Pansera Primarenca, la Malvasia de Segarra i la Pasquina.

De varietats roges, hi trobem la Malvasia Roja.

De varietats negres, hi trobem el Sumoll, el Bartrol, el Mandó, el Garrut, el Garsenc, el Cap Negre, el Trobat Negre, el Refilat i d’altres com el Parets, la Parraleta i l’Aramó.

Hi ha algunes varietats que no vinificarem, però les preservem perquè no desapareguin.